Další byt je díky programu S NÁMI DOMŮ plný života

Konec září byl šťastným pro dalšího mladého nadějného člověka. Slečna Zuzana Kalabisová se díky programu S NÁMI DOMŮ mohla osamostatnit. Nyní má nový život a užívá si vytoužené radosti ve “vlastním”. A rozhodně v tom není sama.

Špatné rodinné zázemí, každodenní stres a domácí nepohoda. To vše si během svého dětství užila až přespříliš. Proto sama požádala o umístění do dětského domova a ocitla se po celoživotním nežádoucím stěhování po Moravskoslezském kraji přes Ostravu a Frýdek-Místek až v Karviné. Místní zařízení pro děti Heřmánek, jehož součástí je pro čerstvě dospělé také Dům na půli cesty, se pro Zuzanu staly na několik let domovem. Její vděk za alespoň jeden pokoj se společným sociálním zařízením je dodnes velký. Přesto velmi uvítala možnost využít takzvaný startovací byt, který Heřmánek svým klientům nabízel. Zuzana si v bytě alespoň částečně mohla vyzkoušet život se skutečnými starostmi. V rámci programu Startovací byty se klienti starají pouze o nákupy a běžný chod domácnosti. Platby za energie a další formality jsou již na bedrech vedení zařízení, které mimo jiné pravidelně, avšak bez předchozího ohlášení, dohlíží na fungování svých klientů v bytě.

Po zkušební době se Zuzana rozhodla pro další krok. Podala žádost v programu S NÁMI DOMŮ a získala v Karviné byt s příspěvkem v rámci pravidel programu. Se svým přítelem, kterého právě v karvinském Heřmánku potkala, spolu sdílí hromadu prvotní zodpovědnosti, které s sebou skutečný život bez dozoru a podpory vychovatelů nese. Užívají si vytoužené svobody, partnerského života, zodpovědně chodí do zaměstnání, plánují budoucnost a váží si všech výhod samostatného bydlení. Jako milovnice zvířat si Zuzka libuje především v další, pro ni největší lásce. Může mít u sebe svoje čtyři kočičí kamarády a psa, které považuje v nových začátcích za velkou podporu a radost. Slečna Zuzana je dalším skutečným důkazem toho, že takové programy mají smysl. Příběh každého mladého člověka je jiný, někoho krok k samostatnosti naučí zodpovědnost, někomu pomůže k uskutečnění svých snů. Avšak jedno mají vždy společné. Je to krok k lepšímu a kvalitnějšímu životu.